Sambuca

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Anijs

Sambuca

Sambuca is een, van oorsprong Italiaans, helder anijslikeur met een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Als sambuca vermengt wordt met water, door bijvoorbeeld het toevoegen van een ijsblokje, wordt sambuca direct troebel wit. Sommige merken sambuca voegen andere aroma's aan de sambuca toe zoals mandarijn.

Van oudsher wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in een likeurcoup. Deze die koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca wordt, traditioneel, dan even aangestoken om een mooie rond en dik mondgevoel te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond hebben.

De beste plek om Sambuca te bewaren is in de koeling op ongeveer 7 graden Celcius hoewel de drank in de meeste horecazaken te vinden is op de plank achter de bar.

De geschiedenis van Sambuca

De geschiedenis van Sambuca is vooral erg omstreden. Er zijn meerdere mogelijkheden. Volgens het bedrijf Molinari komt de naam oorspronkelijk van de Arabische term Zammut wat een anijsdrank was. Volgens ditzelfde bedrijf arriveerde deze drank via de handel in de haven van Civitavecchia vanuit het Verre Oosten. In deze haven, in het district van Rome, wordt de herinnering van oude handelszaken omgezet in de traditie van diverse anijsdranken die we om de Middellandse Zee kennen.

Andere, minder waarschijnlijke, mogelijkheden zijn dan de naam Sambuca komt van de Indiaanse naam voor venkel, sounf of soambu. Hiernaast geeft The Oxford Dictionary aan dat de term komt van het Latijnse woord Sambucus. Maar eerlijk gezegt vind ik deze verklaringen nogal onwaarschijnlijk en met vlierbessen heeft Sambuca al helemaal niets te maken.

De laatste mogelijkheid is dat het woord Sambuca een afgeleide is van Sambuq wat de naam is van een Arabisch schip die gebruikt zou zijn om de Sambuca te importeren in Italië. Nog steeds wat ver gezocht maar in combinatie met het eerste verhaal van het bedrijf Molinari is dit toch best plausibel.

Sambuca Sniffen

Het Sambuca-sniffen was een populaire hype onder jongeren in het begin van de 21e eeuw. Bij Sambuca Sniffen wordt de geserveerde sambuca in brand gestoken waarna het glas met de hand wordt afgesloten. Door het afsluiten van het glas ontstaat een vacuum in het glas waardoor de alcoholdampen boven de sambuca blijven zitten. Door de hand vervolgens van het glas te halen en de alcoholdampen krachtig in te ademen gaat de alcohol door de luchtweg sneller de bloedbaan in en ontstaat er een snellere staat van aangeschotenheid. Hierna drink je de sambuca in 1 slok op. Als laatste worden met een rietje de laatste dampen opgezogen. Dit laatste zorgt ervoor dat de drinker nog sneller aangeschoten is.
In de horeca is deze techniek natuurlijk niet aan te bevelen. Allereerst zijn dronken gasten in de meeste horecabedrijven niet wenselijk. Hiernaast drinken mensen uiteindelijk minder als ze sneller dronken zijn.

Gezondheid, Rijkdom en Geluk

Natuurlijk hoort sambuca gewoon in een likeurcoup geserveerd te worden met 3 koffiebonen. Nu kan je, bij het serveren, 2 dingen doen;
1) Je steekt de sambuca in de brand. Dit zorgt ervoor dat iets van de smaak van de koffiebonen af zal geven aan de sambuca. Hiernaast zorgt dit, zoals hierboven al omschreven, voor een vol rond mondgevoel.
2) Het tweede wat je kan doen is gewoon serveren en verder niets. Dit klinkt raar maar volgens Italiaanse traditie zijn drie koffiebonen in een helder drankje een manier voor de waard (gastheer/ -vrouw) om iets uit te leggen. Hij is of heel tevreden met jou als gast of je bent inmiddels een vaste gast geworden en dan is het heel normaal dat dit, meeste laatste, drankje niet op de rekening staat en door de waard wordt aangeboden.

Een ander verhaal verteld dat de maffia meer te melden had met deze drie koffiebonen in de sambuca. Drie koffiebonen zouden betekenen dat ze tevreden waren. Tot aan vijf koffiebonen toe dan kon vrij weinig meer verkeerd doen. Met twee koffiebonen in je sambuca moest je toch op gaan passen. Bij 1 kon je beter je sambuca opdrinken en vertrekken. Mochten er helemaal geen koffiebonen meer in de sambuca liggen dan was het beter om deze te laten staan en te vertrekken wilde je er nog levend vanaf komen.

Zelf sambuca maken

Net als Pastis is Sambuca een anijslikeur en net als bij Pastis hebben we hier een recept voor om de Sambuca zelf te kunnen maken. Het zelf maken van sambuca is eigenlijk heel erg gemakkelijk. Je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Ingrediënten eigengemaakte sambuca

• 600 Milliliter Witte Rum
• 200 Gram witte basterd- of kristalsuiker
• 1 Theelepel anijszaad
• 1 Theelepel korianderzaad

Bereidingswijze eigengemaakte sambuca

Allereerst hebben we een schone fles nodig. Een echt schone fles die vrij is van elke mogelijke verontreiniging. Doe alle ingrediënten in deze fles en sluit deze af. Ik had al gezegt dat het een simpel recept is want eigenlijk zijn we nu al klaar. Het enige wat we nu nog moeten doen is wat geduld opbrengen. Zet de afgesloten fles met je eigen sambuca op een donkere plek op kamertemperatuur en laat deze hier ongeveer 4 weken staan. Schudt het geheel wel om de dag even door elkaar.

Na deze vier weken filteren we de inhoud van de fles door een theedoek om de grote onopgeloste ingrediënten eruit te filteren. Hierna filteren we de sambuca nogmaals door een koffiefilter. Schenk het geheel weer in een schone fles en geniet ervan!

Sambuca shotjes

Cocktails maken met Sambuca is uiteraard ook mogelijk maar vooral laat deze likeur zich goed lenen voor shotjes.

White Light shotje

Ingrediënten
• 20 Milliliter Sambuca
• 20 Milliliter Creme de Menthe

Bereidingswijze
De White Light is een simpel shotje en wordt dan ook in een borrel- of shotglaasje geschonken. Doe beide ingrediënten door elkaar in het glas en klaar. Garneren doen we met shotjes uiteraard niet.

Flatliner shotje

Ingrediënten
• 25 Milliliter Sambuca
• 10 Milliliter Tequila
• Een scheutje Tabasco

Bereidingswijze
Schenk de Sambuca in een shotglas en schenk hier een laag Tequila bovenop. Schenk nu een klein scheutje Tabasco tussen de 2 likeuren. Proost!