Tequila

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Agave

Tequila

Tequila is een alcoholische drank, een destillaat, gemaakt van de Blauwe Agave in de omgeving van de Mexicaanse stad Tequila. Tequila wordt geproduceerd tussen de 31 en 55 procent alcohol en wordt puur geschonken in een borrelglas.

De Blauwe Agave heet eigenlijk Agave Tequilana en wordt gekweekt in Mexico. Het gebied rond Santiago de Tequila en de Mexicaanse hooglanden van de provincie Jalisco is het aangewezen gebied voor het kweken van de Blauwe Agave. Vooral de vulkanische bodem maakt juist deze omgeving erg geschikt voor het verbouwen van de Blauwe Agave waarvan er per jaar meer dan 300 miljoen worden geoogst.

Tequila is een soort Mezcal. Mezcal is een verzamelnaam voor elke alcoholische drank die uit het sap van de agave wordt gedistilleerd. De productieregio en de agavesoort is het enige dat tequila onderscheidt van andere Mezcals. De naam Tequila is een beschermd handelsmerk en mag alleen gedragen worden door Mezcals uit de streek rond Santiago de Tequila en dragen de titel Hecho en México (gemaakt in Mexico).

Tequila geschiedenis

De eerste Tequila werd geproduceerd rond de 16e eeuw. De Spaanse conquistadors hadden een tekort aan brandy en begonnen de Algaveplant te destilleren. Echter zij waren niet de eersten die dit deden. De Azteken destilleerden ook al een drank van de Blauwe Algave. Zij noemden de drank octli en later pulque. Aan het begin van de 17e eeuw begon Don Pedro Sánchez de Tagle , de Markies van Altamira met de eerste distilleerderij in het huidige Jalisco. In 1608 verleende de Spaanse koning Carlos IV de eerste vergunning aan de familie Cuervo om Tequila te gaan produceren voor de commerciële markt. Ook de ontwikkeling van Tequila stond niet stil en aan het begin van de 19e eeuw ontstond de Tequila zoals wij die nu ook nog kennen.

Soorten Tequila

Tequila moet voor minstens 51% uit agavesap bestaan, de rest is meestal suikerriet. Deze tequila's worden mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila's bestaan voor 100% uit de Blauwe Agave.

Tequila bestaat in drie types:

Tequila plata, blanca ("silver" is tot drie maanden gerijpt in houten vaten),

Tequila reposado ("rested" is drie maanden tot een jaar gerijpt in houten vaten),

Tequila añejo ("aged" of "vintage" is langer dan een jaar gerijpt op houten vaten).

Het rijpingsproces bepaalt de kleur van de drank. Soms wordt karamel toegevoegd als kleurstof om de tequila een donkerdere kleur te geven en zo de indruk van een lang gerijpte drank te wekken (Deze worden vaak Tequila "Gold" genoemd). Añejos zijn vrij donker van kleur, reposados zijn iets helderder, terwijl platas doorzichtig zijn.

Mythe rond tequila

Het is een misvatting dat sommige tequila's een worm zouden bevatten in de fles. Enkel bepaalde mezcals uit de staat Oaxaca in Mexico, worden soms met een worm (con gusano) verkocht. De "worm" is de rups van de nachtvlinder Hypopta agavis die op de agave popt en ontpopt tot vlinder.

Serveren van Tequila

Tequila kan puur gedronken worden, on the rocks en als cocktail.

Een van de wijzen waarop pure tequila gedronken wordt lip-sip-suck genoemd en is een populaire methode bij drankspelletjes. Eerst strooi je wat zout op je hand waarna je dat oplikt. Sla de Tequila in 1 teug achterover waarna je tenslotte bijt in een citroenschijfje. In Mexico roept men hierna luid Caramba!
De combinatie van zout en citroen geeft niet alleen een smaaksensatie. Ook door de Mexicaanse hitte, transpireer je gemakkelijk. Door het transpireren verlies je kostbare mineralen die je lichaam nodig heeft. Dit verlies wordt dan gecompenseerd door het zout en de citroen.

Tequila Cocktails

Enkele bekende cocktails met tequila zijn:

Margarita: tequila, sinaasappellikeur en limoensap.

Sangrita: tequila, sinaasappelsap, grenadine, chili en zout.

Tequila Sunrise: tequila, sinaasappelsap en grenadine opgebouwd in lagen.