Licor 43

Het zoette likeur met 43 'geheime' ingrediënten

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
likeur 43

Licor 43

Licor43 is een zoete vanille likeur uit Spanje. Licor43 wordt geschonken in een likeurglas, eventueel met een ijsblokje of als ingrediënt voor een cocktail. De uitspraak is zijn Cuarenta Y Tres of volledig; Licor Cuarenta Y Tres. In het Nederlands noemen veel mensen het ook wel gewoon likeur 43.

Geschiedenis Licor43

De geschiedenis van Licor43 begint ongeveer in de 3e eeuw voor Christus. In de omgeving van Carthago (tegenwoordig Cartagena), in het zuiden van Spanje, werd in deze tijd de Liquor Mirabilis gemaakt. Dit was een likeur met citrus en vanille. Vrij vertaald betekend Liquor Mirabilis Wonderlikeur. De tijdsperiode was een roerige. De omgeving van Carthago werd in deze periode talloze malen veroverd door onderandere de Grieken, Gothen, Moren, Moslims, Christenen en Romeinen.

Klein feitje: de vroege geschiedenis van wijn in Europa begint ook in deze periode.

Vooral de Romeinse bezetting van Spanje had veel invloed in het ontstaan van licor43. In eerste instantie wilden de Romeinen de Liquor Mirabilis verbieden maar deze bleek dusdanig diep geworteld te zijn in de cultuur in het Zuid Spaanse Carthago dat het verbod onmogelijk te handhaven bleek. Uiteindelijk werd de Liquor Mirabilis geëxporteerd naar alle hoeken van het Romeinse rijk. Uiteindelijk zal deze Liquor Mirabilis als basis en inspiratie dienen voor de Licor43 die we nu kennen.

Productie licor43

De productie van licor43 bevind zich tegenwoordig nog steeds in Cartagena. Hier, in zuid Spanje, wordt Licor43 sinds het begin van de 20e eeuw gemaakt door Diego Zamora S.A..
Het exacte recept voor Licor43 is tot op heden alleen bekend bij een kleine groep mensen bij Diego Zamora. Naast de 43 geheime ingrediënten die gebruikt worden voor Licor43 zijn tijd en temperatuur volgens de producent cruciaal. Duidelijk is wel dat met deze hoeveelheid ingrediënten de likeur een tijd gehuwd moeten worden met de alcohol die als basis dient. Dit laatste proces duurt ongeveer 12 maanden. Na dit proces wordt de licor43 gebotteld en wereldwijd geëxporteerd.

Geheime ingrediënten van licor43

Licor43 is vernoemd naar de, volgens de maker, 43 geheime ingrediënten die in dit likeur verwerkt zijn. Een deel van deze ingrediënten zijn inderdaad niet bekend onder het grote publiek. Toch zijn niet alle ingrediënten van het recept geheim gebleven. Onder deze ingrediënten, die allemaal biologisch zijn, bevinden zich onder andere gefilterd sap van citrusvruchten extracten van aromatische planten, (oude) rum, vanille en verschillende specerijen. De exacte hoeveelheden van elk ingrediënt en een deel van de ingrediënten blijven het geheim van de maker.

Licor43 Cocktails

Licor43 kan natuurlijk gewoon puur worden gedronken, met ijs of in de koffie of thee. Daarnaast zijn er vele mixen, bijvoorbeeld met jus d'orange, melk, koffie of cola.

SinasSplit

De cocktail die smaakt als het sinassplit ijsje!
Ingrediënten
• 15 mililiter Licor43
• 30 mililiter Wodka
• Jus d' Orange
• ijs

Bereidingswijze
Vul een longdrink voor 3/4e met ijsblokjes. Schenk hier de Licor43 en de Wodka overheen en vul verder aan met de Jus d' Orange. Garneren kan eventueel met een schijfje sinaasappel

Fizz 43

Een frisse cocktail met een uitstraling geweldig voor de feestdagen!
Ingrediënten
• 15 mililiter Licor 43
• 15 mililiter Gin
• 60 mililiter Cava
• Sap van een halve sinaasappel

Bereidingswijze
Doe de likeur 43 samen met de Gin in een champagneflute. Doe hier het sap van een halve sinaasappel, door een barfilter, erbij. Schenk hier de Cava overheen en garneer met sinaasappel schaafsel en eventueel een suikerrand. Uiteraard kan je de Cava vervangen door Prosecco, Cremand of zelfs Champagne.