Gember

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Gember

Gember

Gember is een veelzijdig specerij die veel in de Nederlandse keuken voorkomt maar vaak wat verborgen. Zo wordt gember gebruikt als ingrediënt voor kerrie of speculaaskruiden. Ook is gember verwerkt in bijvoorbeeld ontbijtkoek. Naast dit alles wordt gember ook verwerkt in gemberbier, jam, gemberthee en ginger-ale.

Gember is een bamboe-achtige, eenjarige plant die niet meer in het wild groeit. Om deze reden is het niet duidelijk waar de plant van oorsprong vandaan komt. Vanwege de gelijkenis met bamboe en het feit dat het specerij gember gehaald wordt uit de wortelstok van de plant, net als van kurkuma, is het aannemelijk dat gember uit dezelfde omgeving komt als deze kurkuma. Namelijk uit het zuiden van Azië.

Wat wel bekend is is dat gember al ruim 3000 jaar geleden door de Chinezen gebruikt werd, onder andere als geneesmiddel. Gember is waarschijnlijk het eerste specerij dat zijn weg vond naar Europa. Dit zou gebeurt zijn door een van de reizen van Marco Polo. Met name in Duitsland werd gember erg populair.

Gebruik van gember

Vanwege het veelzijdige karakter van gember kan dit specerij op vele manieren gebruikt worden. In Nederland wordt gember veelal gebruikt in zoete gerechten maar gember is ook zeer geschikt voor pittig eten. Dit komt doordat gember aan de ene kant een pittige smaak heeft maar gelijktijdig ook een frisse en zoete smaak.

Het beste is om de gember aan het einde van de kooktijd toe te voegen. De smaak komt dan het beste tot zijn recht. Gember laat zich goed combineren met andere kruiden en kan als smaakmaker gebruikt worden in Oosterse gerechten, wokgerechten, vleesgerechten, etc. Hiernaast wordt gember ook gebruikt voor speculaas, kruidkoek en bijvoorbeeld appeltaart.
Verder kan gember gebruikt worden in bijvoorbeeld een smoothie of als gemberthee.