Kurkuma

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die we in Nederland voornamelijk kennen als specerij in de kerriepoeder. Andere namen voor kurkuma zijn curcuma, koenier, koenjit, Indiase geelwortel, Indiase safraan of tarmeriek. Het grootste deel van de kurkuma komt tegenwoordig uit India. Kurkuma heeft een mild, ietwat bittere smaak, die doet denken aan gember of mosterd en wordt met name veel gebruikt in de Indiase keuken of door de kerriepoeder.

Van oorsprong komt kurkuma uit zuidoost Azië waar dit specerij veel gebruikt wordt als smaakmaker of kleurstof. De gele kleur van kurkuma staat symbool voor de rijke cultuur en geschiedenis van India. Met name bij het hindoeïsme wordt kurkuma nog veel gebruikt in rituelen en ceremonies vanwege de gele kleur en de symbolische betekenis.

Kurkuma is familie van de gember en groeit onder de grond. De plant zelf kan ongeveer een meter hoog worden boven de grond. De zijtakken van de hoofdwortel worden geoogst waarna deze geschild en gestoomd worden. Hierna wordt de kurkuma vermalen en verwerkt tot poeder.
Wanneer kurkuma verwerkt is in een product dan zal men de code E100 op de verpakking zien staan.

Gebruik van kurkuma

Vooral in de Zuid-Aziatische keukens en keukens in het Midden-Oosten wordt kurkuma veel gebruikt als smaakmaker maar ook voor de kleur. Met name de Indiase Curry’s kunnen niet zonder de gele kleur van kurkuma.
Zoals al gezegd heeft kurkuma een milde, ietswat bittere smaak en zal hierdoor niet al te snel overheersen. Kurkuma kan gebruikt worden bij vlees, vis, groenten en sauzen en is gemakkelijk in gebruik. Door de hoeveelheid kleur die kurkuma afgeeft zal het een mooie warme uitstraling geven aan het gerecht.