Vegetarisch eten

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
paddestoelen

Vegetarisch eten

Een dieet is eigenlijk niets anders dan dat je om wat voor reden dan ook bepaalde producten en/of hoeveelheden links laat liggen en dat je zo let op wat je eet. Een vegatarier let ook op wat hij eet, geen vlees, waardoor dit ook onder de diëten valt. Volgens de vegetariërsbond houdt vegetarisch eten in dat men niets eet van het (ge)dode dier. In Nederland zijn er (eind 2016) ongeveer 800.000 vegetariërs. Dit betekend voor de horeca een mooie doelgroep waar je best iets voor kan doen. Het is natuurlijk zaak de meningen van je gasten te respecteren en dus ook hier rekening mee houdt in wat je de gast aanbeveeld. Als de witte en zwarte brigade hierin goed samenwerken dan worden er soms echt vegetarische kunstwerkjes geserveerd en kunnen je gasten prettig vegetarisch eten.

Waarom vegetarisch eten?

Naast de groep van ongeveer 800.000 vegatariërs in Nederland is er ook een grote groep die ervoor kiezen om minder vlees te eten. Bijvoorbeeld maar eenmaal in de week. Deze laatste groep noemt men flexitariërs of vleesminderaars. Deze groep kiest hiervoor meestal omdat ze voor een eerlijkere verdeling, wereldwijd, zijn van de voedselvoorraden of ter bevordering van het dierenwelzijn. Let wel; dit is een westerse insteek waarvoor ze ons gek zullen aankijken in andere delen van de wereld. Uiteraard zijn er nog vele andere redenen om anders om te gaan met de consumptie van vlees.

• Gezondheid: vanwege allergiën of andere diëten
• Geloof: Moslims en Joden mogen geen varkens en vlees moet Halal of Koosjer geslacht of bereidt zijn
• Milieu overwegingen: minder vlees eten betekend mindere belasting voor het milieu
• Het dierenwelzijn
• Uit protest: Voor een eerlijkere voedselverdeling in de wereld

Verschillende vegetariers

De ene vegatariër is meer vegetarisch dan de andere. Uiteraard kan je deze mensen, als horecagast, niet allemaal over een kam scheren. Er zijn namelijk belangrijke verschillen waar je als witte en zwarte brigade rekening mee moet houden.

Veganist

De veganist eet geen vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel. Veganisten gebruiken geen enkele producten die van dieren afkomstig zijn. In de horeca is dit de lastigste groep om eten voor te maken omdat ook de groenten en fruit 'groen' gekweekt moeten zijn. bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze.

Lacto Vegetariër

De Lacto Vegetariërs eten wel zuivel maar geen eieren, vlees en vis. Ook zal men deze groep niet snel aantreffen op leren schoenen maar ook een schapenwollen jas is uit den boze voor deze groep. Op groente en fruit is deze gast meestal niet zo streng maar deze zal het wel op prijs stellen als ook hier geen bestrijdingsmiddelen voor gebruikt zijn.

Ovo vegetariër

De Ovo vegetariër is bijna hetzelfde als de Lacto Vegetariër met het verschil dat deze mensen geen eieren eten maar wel zuivel.

Lacto Ovo Vegetarier

De Lacto Ovo vegetariër eet wel eieren en zuivel maar geen vlees en vis. Ook gebruikt men hier wel dierlijke producten als leer, wol, etc. mits het dier er niet voor heeft hoeven lijden. Een wollen trui kan bijvoorbeeld wel. Het schaap moet deze dikke jas toch uit voor de zomer en kan dus worden gebruikt. Leer kan ook als het dier via de natuurlijke weg overleden is.

Pescotariër

De Pescotariër eet geen vlees maar wel vis, eieren en zuivel. Meestal heeft dit een medische reden of wordt een vis niet als een dier gezien die kan lijden. Veel van de horecagasten die aangeven vegatariër te zijn, zijn in de meeste gevallen eigenlijk een pescotariër. Het is raadzaam dat dit door de witte brigade gevraagt wordt aan de gast en doorgegeven aan de zwarte brigade.

Waarom niet vegetarisch eten

Naast dat er best wel goede redenen zijn om vegetarisch te eten zijn er natuurlijk ook goede argumenten om bewust wel vlees te eten.
Om te beginnen is de mens, in zijn ontwikkeling, op een gegeven moment vlees gaan eten. Studies tonen hierbij aan dat juist hierdoor onze hersenen en intelligentie zijn gaan ontwikkelen. Dus waarom zouden we dat nu weer teniet gaan doen?
Hiernaast is er aangetoont dat vegetarisch eten een vitamine B12 tekort tot gevolg kan hebben.
Ook is het gewoon gemakkelijker en gezonder om een goed gebalanceerd dieet te kunnen samenstellen met vlees.

Als laatste mogen we vlees natuurlijk ook gewoon lekker vinden.