Southern Comfort

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
likeur

Southern Comfort

Southern Comfort is een likeur op basis van neutrale alcohol met whiskey aroma's of echte whiskey, fruit en kruiden. Southern Comfort heeft een zachte smaak en een alcoholpercentage van 35 procent. Deze likeur is van origine afkomstig uit New Orleans, USA.

Southern Comfort geschiedenis

De geschiedenis van Southern Comfort begint als op 4 juli 1850 Martin Wilkes Heron geboren wordt. Heron groeide op en werd uiteindelijk een van de grote bartenders van zijn tijd. Hij maakte zijn eigen likeuren en expirimenteerde met diverse fruitsoorten en kruiden tot hij zijn eigen drank, Cuffs and Buttons, had weten te perfectioneren in 1874.
In 1889 verhuisde Heron naar Memphis, Tennessee waar hij een patent aanvroeg (en kreeg) op de drank. Hierna ging het goed met Cuffs and Buttons en in 1898 werd de naam Southern Comfort geregistreerd als officieel handelsmerk. Heron gaat nu ook zijn slogan None Genuine But Mine op de flessen likeur laten drukken. Ook in de opvolgende jaren gaat het goed met deze likeur. In 1904 krijgt Southern Comfort de gouden medaille op de wereldfair in St. Louis. Martin Wilkes Heron overleed in 1920.

In de jaren na het overlijden van Heron gaat het goed met het merk Southern Comfort. In 1939 werd de cocktail Scarlet O'Hara als een van de eerste cocktails met Southern Comfort in de markt gezet als ode aan de film Gone with the wind uit datzelfde jaar.

Southern Comfort ingrediënten

Wat betreft de exacte ingrediënten wordt, zoals bij wel meer likeuren, zeer geheimzinnig over gedaan. Zo wordt beweerd dat de likeur gemaakt wordt op basis van whiskey terwijl andere bronnen het hebben over een neutrale alcohol met whiskey aroma's. In zekere zin zit in beide verhalen een waarheid. De klasieke Southern Comfort wordt gemaakt op basis van neutrale alcohol waar meer dan honderd verschillende aroma's in gaan waaronder een of meerdere whiskey aroma's. Een van de varianten op deze Southern Comfort is de 100 proof welke wel met echte Bourbon Whiskey gemaakt maar ook over de verdere ingrediënten is weinig bekend. Zeker is wel dat er onderandere perzik, sinaasappel, vanille, suiker en kaneel gebruikt wordt voor de klasieke Southern Comfort. Voor al het andere geeft Southern Comfort aan nog steeds het traditionele recept te gebruiken.

Southern Comfort varianten

In de loop der tijd zijn er een aantal extra varianten van Southern Comfort op de markt gebracht.

Southern Comfort Special Reserve is een gerijpte versie van het origineel gebasseerd op zes jaar oude Bourbon Whiskey. Special reserve heeft een alcoholpercentage van 40 procent.
Southern Comfort 100 proof is een sterkere variant van de klasieke likeur met een alcoholpercentage van 50 procent.
Cherry Comfort met een kersensmaak en een alcoholpercentage van 30 procent.
Lime Comfort met een limoensmaak en een alcoholpercentage van 30 procent. Lime Comfort is (op dit moment) de enige variant die naast de gewone Southern Comfort in Nederland te verkrijgen is.
Caramel Comfort met een karamelsmaak en een alcoholpercentage van 27,5 procent.

Zelf Southern Comfort maken

Dit recept om zelf Southern Comfort te maken zal niet een exacte kopie geven van de bekende likeur. Ik denk dat het meer richting de Cuffs and Buttons likeur in de buurt komt.

Ingrediënten voor je eigen Southern Comfort likeur

• 750 Milliliter Bourbon Whiskey
• 1 Gespleten vanillestokje
• 1 Gespleten kaneelstokje
• 4 Kruidnagelen
• 18 Gedroogde kersen
• 1 Gehalveerde, gedroogde abrikoos
• 1 Kwart sinaasappel in stukjes
• 1 Kwart citroen in stukjes
• 180 Milliliter honing
• 100 Milliliter perzik brandewijn

Bereidingswijze van je eigen Southern Comfort likeur

Neem een schone weckpot en doe hier de whiskey in samen met de vanille, kaneel, kruidnagelen, kersen, abrikoos, sinaasappel en citroen aan toe. Sluit de weckpot af en zet deze in een donkere ruimte op kamertemperatuur voor 5 tot 7 dagen. Schudt het geheel dagelijks een keer goed door.

Na deze periode filter je het geheel door een schone theedoek of fijne zeef. De overgebleven fruitdelen en kruiden kunnen weggegooit worden. Het vocht zal je uiteindelijke likeur worden. Neem een steelpannetje en verwarm hier de honing in met 3 lepels water. Als dit warm is voeg je het geheel toe aan je likeur samen met de brandewijn. Doe het geheel weer in een schone weckpot en zet dit het geheel voor 2 weken weer op een donkere plaats op kamertemperatuur. Nu voor ongeveer 2 weken waarbij het geheel dagelijk geschudt moet worden. Schenk je eigen likeur nu in een schone fles en geniet ervan!

Southern Comfort cocktails

Southern Comfort is goed te gebruiken in verschillende cocktails. Met name in fruitige cocktails kan deze likeur goed gebruikt te worden.

Scarlet O'Hara cocktail

De Scarlet O'Hara is, zoals eerder omschreven de bekende cocktail met Southern Comfort die gemaakt is als ode aan de film Gone with the wind.
Ingrediënten
• 30 Milliliter Southern Comfort
• Scheutje Limoensap
• 90 Milliliter veenbessensap (Cranberrysap)

Bereiding Scarlet O'Hara
Vul een longdrink met ijsblokjes en schenk hier de Southern Comfort met een scheutje limoensap overheen. Vul het geheel aan met veenbessensap. Roer het geheel door en garneer de cocktail eventueel met een schijfje limoen.

Hawaiian Redneck cocktail

Een zeer tropische, zomerse cocktail.
Ingrediënten
• 60 Milliliter donkere rum
• 60 Milliliter Southern Comfort
• 180 Milliliter annanassap
• Een druppel grenadine

Bereiding Hawaiian Redneck
Begin met ijs in een cocktailshaker. Voeg hier alle ingrediënten aan toe en schudt het stevig door elkaar. Schenk het geheel door een barzeef in een Old Fashioned glas. Hier bovenop een drup grenadine voor het zonsondergang effect. Garneren is niet nodig.