Irish Mist

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
mistig

Irish Mist

Irish Mist is een Whiskey-likeur die wordt geproduceert in Dublin, Ierland. De Irish Mist wordt gemaakt met Irish Whiskey, andere brandewijnen, Struikheide, honing (heide- en klaverhoning) en kruiden. Geblend volgens een oud recept dat, volgens de makers, ruim 1000 jaar oud is.
Het alcoholpercentage van Irish Mist is 35%. De fles heeft een vorm van een druppel en is verkrijgbaar in ongeveer 40 landen over de gehele wereld.

Irish Mist werd voor het eerst commercieel gemaakt in 1947 in Tullamore. Waar de Tullamore destileerderij al sinds 1829 whiskey maakt. Halverwege de jaren 1940 was Desmond E. Williams op zoek naar een ander product welke wel gerelateerd was aan de whiskey die het bedrijf maakt.
Uiteindelijk gebruikte hij de lokale drank heather wine oftewel een wijn van struikheide in combinatie met Irish Whiskey om de Irish Mist te ontwikkelen. Volgens de overlevering was deze Heather Wine een recept die jaren verloren was en per toeval terug gevonden met behulp van een Duitse likeurmaker die in de 2e wereldoorlog naar Ierland vluchtte. De legende wil dat dit recept eerst door wilde ganzen (de gevluchte en verbannen Ierse edelen in 1691) naar Europa was gebracht.

Irish Mist Honey Liqueur

Naast de 'gewone' Irish Mist is er ook de Irish Mist honinglikeur. Deze is rood-goed van kleur en wat zachter en zoeter qua smaak. De Irish Mist Honey Liqueur heeft evenals de Irish Mist een alcoholpercentage van 35%. De honinglikeur bestaat uit honing (5%), Irish Whiskey (31%), Ollorosso Sherry, karamel, suiker en kruiden.