Eton Mess

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Dessert

Eton Mess

Eton Mess is een traditioneel Engels dessert bestaande uit een mengsel van aardbeien, merengue en room. Van oudsher wordt dit dessert geserveerd aan de Eton College tijdens de jaarlijkse cricket wedstrijd tegen de spelers van Harrow School. Van origine was de Eton Mess een dessert met aardbeien of bananen gemengd met roomijs of room. De merengue werd pas later toegevoegd. Eton mess kan gemaakt worden met vele fruitsoorten maar met aardbeien wordt gezien als de traditionele variant. Voor de room kan men gewone slagroom gebruiken maar ook mascarponeroom welke zorgt voor wat stevigheid in het gerecht.
Eton Mess betekend letterlijk Rommelje van Eton, dit dessert hoeft er dus niet netjes uit te zien als het maar goed smaakt.

De legende van Eton Mess

De legende achter het dessert Eton Mess verteld dat een chefkok van of bij Eton Collage een geweldige taart had gemaakt met room en aardbeien. Waarschijnlijk tijdens een van de jaarlijkse cricket wedstrijden. Een van zijn leerlingen of medewerkers stootte de taart om. Gevolg: een boze chef kok (a la Gordon Ramsey) die kwaad met een lepel stukken van de taart op bordjes schepte en weigerde een nieuwe taart te maken. Het resultaat was een hoopje room en aardbeien wat er niet netje uit zag maar die wel helemaal op ging omdat het zo lekker was. Hiermee was de Eton Mess geboren.

Eton Mess recept

250 ml gezoete slagroom
250 gr mascarpone
Verse aardbeien
Merengue koekjes
Verse munt blaadjes
Afgekoeld suikerwater (50 ml water + 50 gr suiker)

Mint Coulis

Neem het suikerwater en doe deze in een blender met een hand vol verse munt. Laat de blender zijn werk doen totdat de munt helemaal fijn gemalen is en vermengd met het suikerwater.

Eton Mess

Klop de slagroom stijf en vermeng deze met de mascarpone. Verkruimel de merengue en wat gesneden verse aardbeien en roer deze door het mengsel vlak voordat de Eton Mess geserveerd wordt. Lepel het geheel nu op borden of in kommetjes en garneer het dessert met verse aardbeien, de muntcoulis en verse muntblaadjes.