Drambuie

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
drambuie

Drambuie

Drambuie (uitspraak drem bjoewie) is een Schots whiskylikeur gemaakt van Schotse whisky in combinatie met kruiden en heidehoning. Drambuie heeft een alcoholpercentage van 40 procent en wordt in de horeca nog regelmatig geschonken. Over hoe Drambuie precies gemaakt wordt en welke ingrediënten er precies gebruikt worden is niet veel bekend. Het is een goed bewaard geheim die alleen bekend is bij enkele medewerkers van William Grant & Sons die sinds 2014 de eigenaar van Drambuie is. Wat we wel weten is dat Drambuie gebasseerd is op een whisky elixer van Speyside en Highland malt whisky's. Samen met een aantal kruiden, specerijen en heidehoning wordt dit gehuwd en gefilterd tot de heldere Drambuie ontstaan is.

De geschiedenis van Drambuie

Volgens de overlevering begint de geschiedenis van Drambuie in juli 1746. Charles Edward Stuart (ook bekend als Bonnie Prince Charlie) was op de vlucht voor het Engelse regeringsleger. Stuart maakte aanspraak op de Engelse en Schotse troon maar werd hierbij verslagen. Na deze nederlaag in de Slag bij Culloden was zijn hoop op de Groot-Brittannische troon vervlogen. De prins werd achtervolgd door de mannen van de hertog van Cumberland welke zijn cavalerie de opdracht had gegeven om de vluchtende mannen van Stuart te doden. Het werd een bloederig verhaal waarbij er veel doden vielen.

Toch is het verhaal hiermee niet ten einde. Stuarts mannen werden geholpen door bevriende Highland Clans. Onder hen was de Clan MacKinnon. Hun leider, John MacKinnon, hielp Stuart te ontsnappen bij Isle of Skye. Uit dankbaarheid gaf Stuart het geheime recept van zijn persoonlijke likeur aan deze John MacKinnon. Dit geschenk zou gekoesterd en bewaard worden van generatie op generatie in Clan MacKinnon.

Dit recept zou de basis vormen van de likeur die wij nu kennen als Drambuie.

Drambuie van nu

In 1873 werd het recept doorgegeven aan de eigenaar van het Broadford Hotel op Skye, John Ross, welke besloot het recept te maken en het resultaat te serveren in zijn hotel. Het verhaal gaat dat een gast van dit hotel de likeur proefde en het dram buidheach noemde oftwel de drank die voldoet aan. Dit zou dan weer verbasterd zijn tot Drambuie.
Een meer waarschijnlijke optie is dat de naam Drambuie afkomstig is van het Schots-Gaelische Dram Buidhe wat Gele Drank betekend. Verbasterd tot de huidige naam Drambuie werd het in 1893 geregistreerd als handelsmerk.

Rond 1900 kwam Malcolm MacKinnon van het eiland Skye naar Edinburgh om hier aan het werk te gaan in de handel in wijn en destillaten. Hij zag de mogelijkheden in de likeurhandel waarna hij zijn eerste likeuren commercieel is gaan produceren. In 1909 werden de eerste flessen gebotteld door het bedrijf van MacKinnon; MacBeth & Sons. Pas in 1914 kwam het recept, Drambuie, in handen van ditzelfde bedrijf waarna MacKinnon het dochterbedrijf Drambuie Licor Company oprichtte. De likeur leek een succes te worden. Zelfs werd er voor het koninklijke paleis, Buckingham Palace, een kist voor in de kelders besteld.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zorgde voor een onderbreking in de commerciele opkomst van Drambuie. Toch werd het onder officiers een populaire drank waardoor het likeur kon blijven bestaan. Na deze Eerste Wereldoorlog kwamen er voor Drambuie nieuwe internationale kansen die ook benut werden. Helaas kreeg Drambuie ook toen weer een financiele klap te verwerken. Net toen de likeur voet aan de grond wist te krijgen in Amerika werd Drambuie geconfronteerd met de drooglegging. Doordat het wettelijk niet toegestaan was alcohol naar Amerika te exporteren voelde het bedrijf zich genoodzaakt zich in te laten met iets minder legale methode. Veel stokers en drankproducenten deden mee in de geheimzinnige Sub Rosa Campagne waarbij piraterij en smokkelaars werden gebruikt om de diverse alcoholhoudende dranken Amerika binnen te krijgen. Zo ook Drambuie. Toen de drooglegging in 1933 opgeheven werd was Drambuie vooral aan de Amerikaanse oostkust een populaire drank geworden.

Tegenwoordig wordt Drambuie nog steeds gemaakt op het eiland Skye volgens een, gedeeltelijk, geheim recept. In 2014 verkocht MacBeth & Sons de likeur aan William Grant & Sons welke nu de eigenaar van Drambuie is.

Zelf Drambuie maken

Zoals al eerder vermeld is het precieze recept voor Drambuie een goed bewaard geheim. Toch kan je zelf een lekkere likeur maken die toch wel dichtbij Drambuie in de buurt komt.
Benodigdheden
• 1ltr whisky (liefst 15 jarige single malt)
• 500 gram heidehoning
• 2 theelepel fijn geraspte, biologische, sinaasappelschil
• 3 eetlepels korianderzaadjes
• Een grote, goed afsluitbare pot of fles waar dit alles in kan. Bijvoorbeeld een weckpot.
• Theedoek of zeef
• Koffiefilter
• Fles om het eindresultaat in te doen.

De sinaasappelschil kan je natuurlijk zelf gewoon raspen. We gebruiken een biologische sinaasappel omdat hier geen chemicaliën en bestrijdingsmiddelen voor gebruikt zijn die in de likeur kunnen komen. Zoals hierboven vermeld hebben we ongeveer 2 eetlepels van deze geraspte sinaasappelschil nodig. Een andere belangrijke voorbereiding is dat de glazen pot, weckpot, die we gaan gebruiken goed schoon is.

Het daadwerkelijk maken van Drambuie is vervolgens een koud kunstje maar wel een die veel wachttijd van je vraagt. Neem de glazen pot, doe de whisky erbij, hierna de honing en hierna de andere ingrediënten. Sluit de pot goed af en schud het geheel goed door elkaar. Zet de pot nu op een donkere plek op kamertemperatuur weg voor ongeveer anderhalve maand. Halverwege zou je het geheel nog eens goed door elkaar kunnen schudden.
Na deze wachtperiode filteren we het geheel minimaal twee keer. De eerste keer door een zeef of theedoek zodat we de stukjes eruit halen. Hierna filteren we het geheel door een koffiefilter zodat we een helder likeur over houden. Als dit nog niet geheel helder is filteren we dit nogmaals door een schoon koffiefilter. Het eindresultaat schenken we over in een glazen fles met een schone kurk of dop. Zorg er voor dat ook deze fles goed schoon is voor gebruik.

Drambuie cocktails

Naast dat Drambuie erg lekker is gewoon naturel of met een ijsklontje leent dit likeur zich ook erg goed voor gebruik in de cocktail.

Prince charles

Gezien de geschiedenis van Drambuie is een cocktail met de naam Prince Charles wel toepasselijk. Wat hebben we nodig?
• 20 mililiter Cognac
• 20 mililiter Drambuie
• 20 mililiter citroensap
• ijsblokjes

Doe de ijsblokjes in een shaker. Schenk de overige ingrediënten ook in deze shaker en schudt het geheel krachtig door elkaar. Schenk het resultaat door een barzeef in een cocktailglas. Garneren kan bijvoorbeeld met een schijfje sinaasappel.

Scottish Dreams

Ook deze cocktail heeft in de naam een duidelijke verwijzing naar de geschiedenis van Drambuie. Hiervoor hebben we het volgende nodig.
• 40 mililiter Drambuie
• 70 mililiter abrokozensap
• 70 mililiter jus 'd orange
• 10 mililiter citroensap
• ijsblokjes

Doe alle ingrediënten gezamelijk in een shaker en schudt het een paar keer goed door. Schenk het geheel hierna door een barzeef in een longdrinkglas. Serveren met een rietje en eventueel kan de Scottish Dreams Cocktail gegarneerd met een schijfje sinaasappel.