De streek Cognac

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
cognac vaten

AOC Cognac

Cognac is een wijndestillaat afkomstig uit de streek Cognac in Frankrijk. Het gebied is afgebakend en gecontroleerd door het de Appellation D'origine Controlle Cognac oftewel het AOC Cognac. Hiermee wordt de wet en regelgeving geregeld ter bescherming van het product Cognac. De geschiedenis van Cognac verteld ons dat deze sinds 1909 van kracht is.

Het AOC Cognac in Frankrijk is onderverdeeld in 6 districten. Dit zijn:
Grande Champagne;
Petite Champagne;
Borderies;
Fins Bois;
Bons Bois;
Bois Ordinaires;

Elk van deze districten heeft zijn eigen kenmerken. De belangrijkste eigenschap van de bodem is de hoeveelheid kalk die we er in vinden. Dit heeft dan ook zijn effect op het eindresultaat van de Cognac. Heel kort door de bocht kunnen we stellen; hoe meer kalk in de bodem hoe verfijnder de Cognac. Een belangrijk voorbeeld hiervan is Fine Champagne Cognac. De naam Cognac is afkomstig van de stad Cognac en het bijbehorende arrondissement Cognac welke in het Franse Departement Charente te vinden is.

Champagne Cognac

Het district Grande Champagne wordt gezien als het beste district waar de beste Cognacs vandaan komen. De term champagne wordt in Frankrijk vaak gebruikt voor een kalkrijk gebied en heeft dus niets te maken met de overbekende mousserende wijn die wij kennen als Champagne. De Grande Champagne, met het meeste kalk en dus de beste kwaliteit, ligt in het midden van de cognacstreek. De andere districten liggen hier omheen.

Cognac blends

Tijdens de productie van Cognac worden verschillende Eau de Vie's geblend om tot het gewenste eindresultaat te komen. Verschillende Eau de Vie's van verschillende districten kunnen hier ook geblend worden.