Calvados

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Calvados

Calvados

Calvados is een op cognac gelijkende sterke alcoholische drank verkregen door het destilleren van appelcider. Calvados heeft een alcoholpercentage tussen de 40% en 45% en wordt geschonken in een cognacglas.

Productie van Calvados

De appelcider wordt meestal tweemaal gedestilleerd in een Alembic, wat resulteert in een destillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%. Voor AOC Calvados Pays d'Auge is deze dubbele destillatie een vereiste. Binnen het AOC Calvados is echter een enkele destillatie ook toegestaan (net als Armagnac). Deze laatste is goedkoper en kan niet zo lang bewaard blijven als een Clavados met dubbele destillatie.
Hierna volgt een rijping van de calvados op eikenhouten vaten. De rijptijd kan variëren van 1 tot 5 jaar. Tijdens het rijpingsproces verliest het destillaat een deel van zijn alcohol. Gebruikt men als basis geen appelcider maar droesem (Droesem, depot, moer of bezinksel is de drab, die in wijn achterblijft na de fermentatie), dan spreekt men van een Marc (een distillaat van vergiste restanten van uitgeperste druiven inclusief steeltjes en pitten en heeft een alcoholpercentage tot 50%). De drank Calvados is afkomstig uit het gelijknamige departement en AOC (Calvados) in Normandië en combineerd goed met de eveneens Normandische Camembert.