Blok opstelling

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google plus
 • Addthis
Blokopstelling

Blok opstelling

Een blokopstelling. De naam zegt eigenlijk al wat het is. Deze vergaderopstelling staat in de vorm van een blok. De blok opstelling is geschikt voor kleinere bijeenkomsten waarbij veel overlegt moet worden. Deze opstelling vergemakkelijkt de interactie tussen de deelnemers. Let er wel op dat er genoeg tafelruimte is per deelnemer om papieren neer te kunnen leggen, eventueel een laptop en ruimte om te kunnen schrijven. Houdt voor een blok opstelling een maximum aan van ongeveer 12 personen. Dit is namelijk te overzien en wordt het blok nog groter dan kan men elkaar vaak niet meer goed verstaan. Dit laatste veroorzaakt onrust tijdens de bijeenkomst en dat is veelal niet de bedoeling.

Naast bovenstaande is een blokopstelling ook zeer goed te gebruiken in het restaurant of private-dining-ruimte om met groepen aan te dineren. Met mooi linnen, bestek, glazen en eventueel glazen en kaarsen op tafel kan een 'standaard'-vergaderopstelling al snel omgetoverd worden tot een sfeervolle diner-, lunch- of ontbijttafel.

Vergader benodigdheden

Als je de blokopstelling klaar hebt is het van belang dat ook de andere benodigdheden voor een vergadering klaar komen te staan.
Bij elke stoel in de blokopstelling gebruik je minimaal het volgende:

 • Placemat met daarop:
  - notitieblok met pen;
  - druppelvanger met waterglas.
 • Bakjes met mintjes verdeeld over tafel. Gebruik ongeveer 1 bakje per 4 personen.
 • Bakje met mintjes.
 • Afhankelijk van de opstelling en of je ook nog een buffetje in de ruimte hebt staan zet je ook nog een koffiekopje met schotel en lepeltje rechts naast de placemat. In dit geval zet je ook nog suiker, melk en theezakjes klaar op tafel klaar.

  Aanvullende benodigdheden

  Bij de meeste vergaderingen en bijeenkomsten wordt er gevraagd om een beamer met scherm en flipover. Mocht dit nodig zijn dan is een blokopstelling niet aan te raden. Er zitten namelijk altijd mensen met de rug naar het scherm toe die het geprojecteerde wel zouden moeten zien. Een whiteboard is dus ook af te raden.
  Men zou bij een blokopstelling ook kunnen vragen om een of meerdere laptops. Hiernaast bestaat de kans dat de trainer of het bedrijf dat de vergadering organiseert nog extra materiaal opstuurt wat klaar moet staan tijdens de bijeenkomst.