Basilicum

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Basilicum

Basilicum

Basilicum oftewel Ocimum basilicums staat centraal in de Italiaanse keuken en wordt, met zijn sterke geur en aroma veel gebruikt bij gerechten in combinatie met tomaat. Basilicum komt van oorsprong uit India waar het een religieus heilig kruid is en aangeplant in tempels. Hier wordt basilicum traditioneel ook gebruikt als supplement tegen stress, astma en diabetes. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. De naam koningskruid komt waarschijnlijk van het Griekse woord basileus welke koning of koninklijk betekend.
Basilicum wordt al eeuwen verbouwd, geëxporteerd en verhandeld. Met name in de landen rond de Middellandse zee waren de grootste importeurs van dit kruid. Door deze grote populariteit zijn er ongeveer 150 verschillende soorten ontwikkeld. De bekendste hebben gladde, groene bladeren. Er zijn ook soorten met geribbelde blaadjes die lijken op de bladeren van een eik. Ook andere varianten in kleuren basilicum als rode en paarse bestaan.
In Nederland is Basilicum niet winterhard maar in een kas of binnenshuis is dit kruid gemakkelijk het hele jaar door te kweken.

Gebruik van basilicum

Zoals hier boven beschreven wordt Basilicum met name in Italië erg veel gebruikt in combinatie met tomaten of in de pesto. Hiernaast is ook de Zuid-Franse keuken een grote gebruiker van basilicum.
Basilicum wordt pas aan het gerecht toegevoegd na het verwarmen. Tijdens het verwarmen gaat namelijk veel van de smaak en aroma’s verloren. Vanwege de zachte smaak van basilicum kan dit kruid ruim gebruikt worden en zal niet snel overheersen.
Vanwege deze zachte smaak laat basilicum zich ook gemakkelijk combineren. Naast uiteraard de tomaat valt basilicum ook goed te combineren met aardappelen, uien, olijven, vis, ei, lamsvlees, jonge kaas, mozzarella, et cetera.