Advocaat

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
drank

Wat is Advocaat

Advocaat is een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol (brandewijn), gecondenseerde melk en suiker. De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel met de toevoeging van een E kleurstof omdat consumenten verwachten dat dit product geel is. Dunne, vloeibare advocaat is bereid met het gehele ei. Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. Dunne advocaat is vooral bedoeld voor de export.
Het alcoholgehalte van advocaat bedraagt ongeveer 14 procent.

Advocaat is zo stevig dat deze niet gedronken kan worden, maar met een lepeltje gegeten wordt. Soms wordt de advocaat met een toef slagroom geserveerd. Advocaat wordt gelepeld uit een likeurcoupe of klein portglas.
Advocaat wordt ook gebruikt op ijs of in gebak.

Herkomst van Advocaat

Een mogelijke verklaring voor de naam advocaat is dat deze afkomstig is van de vrucht avocado. Op de Antillen vermengt men het groene vruchtvlees met alcohol. Toen dit gebruik naar het Westen geƫxporteerd werd, ging men eieren gebruiken wegens een gebrek aan goedkope avocado's. Zeker dat de naam hier van afgeleid is is het niet.
Er worden ook eierdranken gemaakt met een kleinere hoeveelheid brandewijn, zoals Brabants genot en tokkelroom. Zij gebruiken over het algemeen geen gele kleurstof, zodat deze een licht beige/gele kleur hebben.