De 6 P's van de marketingmix

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
6-Ps-marketingmix

4 P's en 6 P's Marketingmix

De originele marketingmix bestaat uit de 4 P's:

Product;
Prijs;
Plaats;
Promotie.

In de horeca komen hier nog 2 p's bij. In de marketing van de horeca spreken we dan ook van de 6 P's.
De 2 extra P's zijn:
Personeel;
Presentatie.

Een goede mix van bovenstaande punten is essensieel voor het starten en behouden van een horecabedrijf.

Product

Het product is waar het in de kern allemaal om draait en is verschillend per horecabedrijf. Het ene bedrijf zal zich meer toeleggen op eten en het andere op dranken. Het is hetgeen wat je verkoopt en de kwaliteit van dit product zal mede bepalen hoe mensen over uw horecazaak denken.

Prijs

De prijs van het product heeft ook een grote rol in deze marketingmix. Immers; men verwacht in een sterrenzaak een heel andere prijs te betalen dan in een bruin cafe. Verder hangt ook het verwachtingspatroon van de gast samen met de prijs. Voor een hoofdgerecht van € 20,- verwacht de gast veel meer dan een daghap van € 9,95. Nu zijn dit maar voorbeelden maar het geeft wel aan hoe bedrijven proberen al dan niet de prijs te drukken of acties te bedenken om meer gasten te krijgen.

Plaats

Voor elke startende ondernemer is het van groot belang om een goede locatie te kiezen voor het horecabedrijf. Een cafetaria in het centrum zal immers veel sneller goed lopen dan een cafetaria midden in een woonwijk. Voor andere, meestal exclusievere, bedrijven is de locatie minder van belang als mensen er speciaal voor heen gaan zoals een sterrenrestaurant. Het is echter wel zo dat ook een sterrenrestaurant zonder sterren is begonnen! Door een slechte keuze van de plaats zijn in het verleden al veel zaken over de kop gegaan en dat zal ook in de toekomst nog wel het geval zijn.

Promotie

Volgens de VanDale betekend het woord 'Promotie' het volgende;

'Reclame, handeling om te promoten'.

Dat is dan ook meteen waar het om gaat. Uw naamsbekendheid kan groter worden door gebruik te maken van diverse middelen om uw bedrijf te promoten. Een van deze manieren is mond-tot-mond reclame. Als eigenaar van een horecabedrijf hebt u natuurlijk geen invloed op wat de mensen over het bedrijf zeggen behalve dat uzelf en uw werknemers correct omgaan met uw gasten en dat er te aller tijde goede kwaliteit producten uit de keuken en bar komen. Houdt er hierbij rekening mee dat ruim 50 procent van de gastbeleving in de horeca wordt bepaald door hoe u met uw gasten om gaat. Dit blijkt ook wel uit de ergernis top 10 van horecagasten. Het grootste deel van de punten die hier genoemd worden zijn van toepassing op de omgang met uw gasten. Toch is het van groot belang dat, als er wel actief aan promotie gedaan wordt, men het promotiebeleid goed afgestemd wordt op de complete marketingmix.

Personeel

Aan de ene kant is het uiteraard zeer belangrijk om personeel in dienst te hebben die weten wat ze doen. Vooral voor restaurants in het hogere segment is het van groot belang dat de werknemers op de hoogte zijn van alles wat er speelt en knowhow hebben van wat ze doen. Aan de andere kant is ook de planning van personeel erg belangrijk. Dit is meestal gebasseerd op ervaringen en inschattingen maar er moet te aller tijden iemand zijn om de gast te ontvangen

Presentatie

Hoe worden de bovenstaande punten door de gast ervaren? Is het personeel netjes en verzorgt? Hoe gaat het eten mee? Hoe gaat het drinken mee? Hoe wordt de gast aangesproken en in welke ambiance gebeurd dit? Het is dit totaalplaatje wat zorgt voor de P van presentatie. Het vereist van de ondernemer en/of manager een scherp oog voor detail maar ook zeker voor de werknemers van het bedrijf.