Beerenburg

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Geen afbeelding

Beerenburg

Beerenburg is een Nederlands kruidendestillaat met een alcoholpercentage rond de 30%. Beerenburg wordt geschonken in een borrel- of kelkglas. Een Beerenburg is altijd gemaakt op basis van jenever. Een soortgelijke drank kan ook gemaakt worden op basis van een brandewijn. Vanaf dat moment is het een kruidenbitter of kruidenlikeur.

De oorspronkelijke Beerenburg werd begin 18e eeuw gemaakt door Amsterdamse jeneverstokers die een geheim kruidenmengsel van de kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg gebruikten. Hendrik Beerenburg had een winkel gevestigd aan de Amsterdamse Stromarkt vlakbij de Haarlemmersluis. Deze kruidenpakketjes waren vooral erg populair onder schippers, die een heilzame werking toedichtten aan het uit de kruiden gebrouwen drankje, dat door de lange reistijd meer tijd kreeg om te trekken. Niet verwonderlijk dat diverse apothekers hun eigen brouwsel gingen maken.

Ingredienten

Waarschijnlijk worden enkele tientallen verschillende kruiden gebruikt om Beerenburg te maken. Waarschijnlijk is dat Anijs, Benedictus, Galiatoer, Gentiaan, Herba Card, citroenmelisseblad, duizendguldenkruid, gezegende distel, kalmoeswortel en laurier zich in het kruidenmengsel bevinden maar het exacte recept van Beerenburg is een goed bewaard geheim.

Varianten

Al snel ontstonden er plaatselijke varianten op Beerenburg, die deze naam niet mochten gebruiken. Vandaar dat er diverse spellingsvariaties op de naam Beerenburg zijn ontstaan zoals Berenburg en Berenburger.
Hoewel Beerenburg met zekerheid een Amsterdamse herkomst heeft, werd de drank vooral in Friesland en in mindere mate in Groningen en Drenthe populair. Een Friese specialiteit met beerenburg is Dokkumer koffie welke gelijk gemaakt wordt als Irish koffie maar dan met Beerenburg.