Baileys

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google plus
  • Addthis
Baileys

Baileys

Baileys Irish Cream is een Ierse likeur met als voornaamste ingrediënten whiskey en room. De drank wordt geproduceerd door R. A. Bailey en Co. uit Dublin vanaf 1974 en is eigendom van Diageo. Baileys heeft een alcoholpercentage van 17% en hoort geserveerd te worden in een likeurcoup.

Ontwikkeling van Baileys

Baileys was de eerste Irish Cream-likeur die op de markt werd gebracht. Gilbey's, een gin- en wijnbedrijf uit Dublin zocht in 1971 een typisch Iers product. Er werd besloten om de twee meest typisch Ierse producten, melk en whisky, met elkaar te mengen. De eerste pogingen waren niet zo geslaagd. Pas nadat ze bij de bereiding van room uit melk het melkeiwit weglieten en pas later weer toevoegden konden de twee met elkaar gemengd worden. Volgens de producent zijn hierdoor geen conserveermiddelen nodig: enkel de whiskey zorgt ervoor dat de room niet bederft. Dit zorgt er voor dat Baileys 24 maanden bewaard kan worden tussen 0 en 25 graden Celsius.

Productie van Baileys

De room in Baileys wordt geproduceerd door het 70 kilometer buiten Dublin gelegen Avonmore Waterford Plc. Jaarlijks wordt ruim vier miljoen liter van deze room gebruikt voor de productie van Baileys; dit is 4,3% van de totale Ierse melkproductie. Dit had een zware impact op de plaatselijke economie. De melkveeboeren begonnen zich te verenigen en zich te specialiseren om de juiste melk voor de room te maken. Er worden enkel koeien van het ras Holstein-Friesian gebruikt die verschillende grassen te eten krijgen.

Baileys mixen

Doordat de room en de wiskey al moeilijk te mengen zijn is het maken van een mixdrank met Baileys al helemaal een opgave omdat dit snel reageert op andere stoffen. Het mengen van Baileys door koffie, thee, chocolademelk of gewoon water is geen enkel probleem. Echter zodra je een zure drank toevoegd aan de Baileys gaat deze stollen. Dit wordt veroorzaakt door de caseïne in de room die reageert op het zuur in frisdranken.
Dat het mixen van Baileys en tonic (of andere frisdrank) dodelijke gevolgen kan hebben is op niets gebasseerd. Sommige coctails, zoals een embryo, zijn er juist op gericht om deze reactie te veroorzaken.

Cocktails met Baileys

B 52: Een cocktail geschonken, in een shotglas, in laagjes met gelijke hoeveelheden. Onderste laag bestaat uit een koffielikeur (Tia Maria of Kahlúa), dan de Baileys en als laatste Grand Marnier.
Baby Guinness: Een shotglas koffielikeur (Tia Maria of Kahlúa) waar een laagje Baileys overheen geschonken wordt. De verhouding is ongeveer 3 delen koffielikeur met 1 deel baileys.
Embryo: Een kleine helft van een shotglas vullen met Flugel aangevuld en eenzelfde hoeveelheid Apfelkorn en een scheutje Baileys.